El passat 15 de maig va tenir lloc l’Assemblea Ordinària de la Confederació Cristiana d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), en la qual Josep Maria Romagosa ha estat elegit nou president de la Confederació en substitució de Mercè Rey, que deixa el càrrec després de 10 anys.

Transcrivim el discurs que el nou president de la CCAPAC, Josep Maria Romagosa, va pronunciar en prendre possessió del càrrec:

En primer lloc, voldria expressar el meu reconeixement i agraïment, el de tota la Junta, i m’atreveixo a dir, de tot el col·lectiu de mares i pares de l’escola cristiana, a la feina feta per la Mercè Rey al llarg de la seva trajectòria a la CCAPAC.

Gràcies per la teva il·lusió i el teu entusiasme, Mercè; gràcies pel teu esforç i el teu compromís, valors que volem que segueixin impregnant la nostra acció.

El dia de la FestAMPA, la Mercè ens parlava d’un somni, un somni que ens marca una sèrie de punts bàsics i de reptes que tenim davant nostre. Des de la lliure elecció d’escola per part de les famílies, passant per un sistema de concerts just, equitatiu i, sobretot, transparent (cosa que no es produeix ara), i per la concertació de l’ensenyament postobligatori, que sembla haver quedat oblidada i que és absolutament necessària per tal de fer créixer un país de qualitat amb nois i noies formats, amb potencial per aportar valor a aquesta mateixa societat i fer-la créixer, fins a una activa participació dels pares i mares a les comunitats educatives, des d’un punt de vista positiu i constructiu, i per unes AMPA’s actives i compromeses amb l’escola.

Un somni que no deixa de marcar-nos el camí a seguir i que, després d’haver compartit treball en molts d’aquests aspectes, assumim com a prioritats.

I volem agrair a la Mercè i a la gent que ha format part de la CCAPAC i de tot el col·lectiu de l’escola  cristiana, l’assoliment de fites importants que no formen part d’aquest somni perquè al llarg dels darrers anys ja s’han anat fent realitat.

Des de la concertació de l’Educació infantil, passant per un complex Pacte Nacional per l’Educació, fins a l’aprovació d’una Llei d’Educació de Catalunya prou respectuosa amb l’escola concertada, cosa que va costar molts esforços (amb la força de 225.000 signatures, ¿ho recordeu?), o fins a mostrar el nostre desacord amb la LOMCE o amb els intents de desestabilitzar el nostre sistema educatiu amb qüestions lingüístiques, amb un claríssim rerefons polític i que busquen el trencament de la convivència a les nostres escoles.  Per cert, tema aquest que avui tenim sobre la taula i en què seguirem lluitant.

Són fites que han estat possibles gràcies a la feina i a l’empenta de moltes persones. Però, avui, permeteu-me posar l’èmfasi en l’aportació de la gent de la CCAPAC i, molt especialment, de la Mercè Rey.

Moltes, moltes gràcies, Mercè.

I permeteu-me unes paraules mirant endavant. Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans,  FORÇA vol dir “Potència, vigor de qui o d’allò que és fort. Un gran nombre de, una gran quantitat de…” Doncs bé, SOM FORÇA!!!!! En ambdós sentits. I n’hem d’estar orgullosos i convençuts. Som força:  força de les famílies que, no ho oblidem, som els màxims responsables de l’educació dels nostres fills i filles

Som força:  força de l’escola cristiana, amb la qual aspirem a construir la complicitat necessària  per créixer en aquesta educació de qualitat que tots tenim com a objectiu. I, estigueu-ne segurs, som força gent. Força gent disposada a empènyer i a implicar-s’hi. Gent de  les famílies, gent de les AMPA i tota la gent que formem l’escola cristiana.  Som força!!!! I perquè aquesta força sigui positiva i efectiva tots, absolutament tots, ens hem de mullar.

Necessitem famílies implicades i positives, AMPA’s il·lusionades i compromeses, escoles acollidores  i obertes a innovar, comunitats educatives integradores i amb voluntat de creixement.

I des de la CCAPAC volem ser facilitadors, hem de ser facilitadors de la vostra feina com a AMPAs.  Estem al vostre servei per posar-vos a disposició eines que us facin la vida més fàcil, per crear espais de diàleg, de reflexió o d’acció, que us ajudin a desenvolupar la vostra tasca, evidentment molt més propera a les famílies i les escoles.

Estem convençuts que, si som capaços de fer-ho, estarem posant eines al servei de la millor educació per als nostres fills i filles. No ho oblidem: aquest és l’objectiu de tots els que som aquí. Com va dir Kant: “La persona no és més que el que l’educació fa d’ella”.  Com també és un objectiu irrenunciable la nostra contribució a un sistema educatiu ambiciós en els seus processos de millora i al servei de la construcció d’una societat més justa sobre els fonaments d’una educació de qualitat.

Estem convençuts que una societat plural i democràtica necessita un sistema educatiu pedagògicament creatiu i que afavoreixi la diversitat d’opcions. I avui no sembla que les coses vagin massa en aquesta línia, especialment amb la imposició de lleis sense diàleg ni consens.

Vull agrair finalment la confiança que em doneu. I vull agrair-ho a totes les persones que formen la Junta de la CCAPAC, al Pare Enric Puig i a totes les persones que, des de la Fundació de l’Escola Cristiana, m’han animat (potser empès) a fer aquest pas i, finalment, a tots vosaltres, insisteixo, per la confiança.

Treballarem junts, en equip, per aconseguir els objectius que hem comentat. Perquè, no ho oblideu: SOM FORÇA. Una força que creiem que s’ha d’omplir de valors, dels valors que ens impregna l’esperit de Jesús de Natzaret. Així, doncs, permeteu-me acabar amb una frase que crec que ha de marcar la nostra acció: El nostre compromís amb l’educació és força per un demà ple de valors. El futur és a les nostres mans. SOM FORÇA!!!!

Endavant i moltes gràcies.