Benvolgudes famílies, ens fem ressò de la nota publicada per la CCAPAC en relació a la mort de Xavier Melgarejo:

En la mort de Xavier Melgarejo

Benvolguts i benvolgudes,

Des de la CCAPAC ens unim avui a les mostres de condol per la mort de Xavier Melgarejo, pedagog, antic director del col·legi Claret de Barcelona i col·laborador i formador de la Fundació Escola Criastiana de Catalunya (FECC) durant molts anys. Com ja han assenyalat aquest matí alguns mitjans escrits -i com bé sabem les AMPAs- Xavier Melgarejo era expert en el sistema educatiu de Finlàndia -al qual va dedicar la seva tesi doctoral-, un referent en l’àmbit de l’educació i un gran coneixedor del sistema català, al qual va estar vinculat tota la vida.

Xavier Melgarejo Draper, nascut a Barcelona el 17 de maig del 1963, era llicenciat en psicologia, treballava al col·legi Claret com a psicopedagog des de 1987 i va ser-ne director de 2003 a 2012. “El 1991 va començar a treballar en la tesi doctoral sobre el sistema educatiu finlandès. Va escollir el tema fascinat pels bons resultats d’aquest país i el seu e quilibri entre l’excel·lència i l’equitat. Un model que es basa en la implicació completa de famílies, escola i societat en l’educació dels infants, que ell definia com el gran tresor de cada nació. Volia descobrir què es podria aplicar d’aquest sistema a Catalunya. A la seva escola, va aconseguir rebaixar el fracàs escolar a l’1%”, ha escrit el periodista Jordi Llisterri a Catalunya Religió.

El seu coneixement i les seves propostes concretes per aplicar a les escoles el van convertir en un expert sol·licitat per diverses administracions i va formar part del Consell Escolar de Catalunya, del Consell Superior d’Avaluació i del programa de Millora per la formació de Mestres. També va rebre el reconeixement del mateix govern finlandès amb la condecoració de Cavaller de la Rosa Blanca, un premi que poques vegades s’atorga a un estranger.

Preguem per ell perquè descansi en pau,

Josep Maria Romagosa
President de la CCAPAC