1. Els nens repeteixen el que veuen i el que senten. Si inundem la casa de negativitat amb la volta a la rutina i com a pares verbalitzeu, quin horror, aixecar-nos d’hora, s’ha acabat el bo!, el normal serà que els vostres fills ho imitin.
  2. El nou atrau. A tots ens agradava estrenar motxilla, estoig o fins i tot els bolígrafs i llapis. Ara hi ha infinitat de llibretes, agendes i material escolar atractiu. Prepara la volta amb ells, deixa que triïn dins del que és negociable i gaudeix del moment.
  3. No facis comentaris negatius del tipus quines ganes tinc que torneu al col·legi!, com si els teus fills et sobressin a casa. Aquests comentaris no fan el col·legi atractiu, sinó que s’associen que el col·legi és el lloc en el qual deixo de molestar i deixo als meus pares tranquils. I amb això el col·legi es converteix en alguna cosa que em separa de zona segura i confortable.
  4. Inculca el valor de l’agraïment en els teus fills. Ser agraït amb la possibilitat d’anar a un col·legi, tenir companys, professors que s’interessen per la teva educació, tenir material escolar i totes les facilitats. El que per a uns nens és simple rutina, per a uns altres és un luxe. Tenia pendent de veure la pel·lícula “Camino a la escuela” amb els meus fills. És la història de quatre nens que han de recórrer llargues distàncies i moltes dificultats per anar al col·legi. Els va impressionar. Es van adonar que tornar al col·le era molt més senzill del que imaginaven i que tenien molta sort de tenir tantes coses confortables al seu voltant.
  5. Fes una llista de propòsits. A tots ens motiva tenir objectius nous. Marca tu els teus relacionats amb el treball i la teva vida personal i involucra als teus fills perquè decideixin els seus. No els posis tu el que creïs que haurien de fer, deixa que opinin, que tinguin iniciativa i que es reptin ells mateixos. Solem tenir més compromís amb el que nosaltres decidim que amb el que decideixen per nosaltres.
  6. Veu a poc a poc adaptant la rutina dels teus fills a la qual van a tenir en el col·legi. No es pot passar de ficar-se al llit a les onze a fer-ho a les nou d’un dia per a un altre. Uns deu dies abans, modifica horaris, demana’ls que vagin ordenant les seves motxilles, la roba d’esport, preparant un calendari, etc. De tal forma que el dia previ al col·le estigui tot llest.
  7. Fes memòria selectiva. Podeu fer un exercici en el qual recordeu totes les vivències positives i divertides de l’any escolar passat. Podeu fer un collage en una cartolina que reculli el que van aprendre, moments que no desitgen oblidar, situacions divertides o ridícules, excursions, etc. Es tracta de fer un resum o anuari que contingui tot el positiu.
  8. Ressalta les fortaleses, virtuts i talents dels teus fills en relació al col·legi. Molts pares tendeixen a posar l’accent en el que va fallar l’any passat perquè aquest no es repeteixi i així els generem una imatge negativa d’ells i del col·legi. No facis comentaris del tipus “i aquest any més atenció, eh?”. Substitueix-los per comentaris com: “Aquest any igual de responsable que l’any passat!”. Farà que els teus fills se sentin segurs.
Font: Patricia Ramírez en Cómo motivar a tus hijos para la vuelta al cole