No em donis tot el que et demano. De vegades només demano per veure fins on puc aplegar.

No em cridis. Quan ho fas et respecto menys, i també m’ensenyes a fer-ho i jo no vull fer-ho.

No estiguis sempre donant-me ordres. Si, de vegades, en lloc de donar-me ordres em demanessis les coses, jo les faria més ràpidament i més de gust.

Compleix les promeses, bones o dolentes. Si empromets un premi, dóna-me’l, i també si es tracta d’un càstig.

No em comparis a ningú, especialment pel que fa al meu germà o a la meva germana. Si fas que llueixi més que els altres, algú en patirà, i si em fas lluir menys que els altres, seré jo qui patiré.

No canviïs tan sovint de parer referen a allò que haig de fer. Decideis i mantè aquesta decisió.

Deixa que me’n surti per mi mateix. Si tu ho fas tot pèr mi, jo mai no podré aprendre.

No diguis mentides davant meu, ni em demanis que sigui jo qui les digui per tu, per més que sigui per treure’t d’algun embolic. Fas que em senti malament, i, que perdi la fe en allò que em dius.

Quan faig alguna cosa malament, no m’exigeixis per qué ho he fet. De vegades ni jo mateix no ho sè.

Quan estàs equivocat en alguna cosa, admey-ho, i creixerà el concepte que tinc de tu, i, alhora, m’ensenyaràs a admetre tambè les meves equivocacions.

Tracta’m amb la mateixa amabilitat i cordialitat amb que tractes els teus amics; pel fet que sigui família, no vol dir que  que no puiguem ser amics també.

No em diguis que faci una cosa, si tu no la fas. Jo sempre aprendré, i seré, allò que tu facis en cara que no ho digis. Però mai no farè allò que tu dius i no fas.

Ensenya’m a estimar i a coneixer a Déu. No hi fa res que al col·legi  m’ho vulguin ensenyar, perquè de res no serveix si jo veig que tu no coneixes ni estimes Déu.

Quan t’expliqui un problema meu, no em diguis: “No tinc temps per bajanades“, “això no te cap importància“. Tracta de comprendre’m i d’ajudar-me.

I estima’m i diga’m que m’estimes. A mi m’agrada sentir-t’ho dir, malgrat que no creguis que sigui necesari haver-m’ho de dir.

 

APADA Col·legi Sagrat Cor – Santa Coloma de Gramenet, 1996
AMPA FEDAC Santa Coloma, 2016