ELS COLOMANXES en imatges – Carnestoltes 2017

Selecció del fotografies i videos de la desfilada de la comparsa ELS COLOMANXES de l’AMPA FEDAC Santa ColomaCARNESTOLTES 2017

Per tancar aquest capítol carnavaler, és de justícia agrair a tots aquells que han fet possible que el carnestoltes 2017 hagi estat un èxit, tant per la participació com per l’organització. Així que només ens queda donar les gràcies i fins a l’any que ve.En la mort de Xavier Melgarejo

Benvolgudes famílies, ens fem ressò de la nota publicada per la CCAPAC en relació a la mort de Xavier Melgarejo:

En la mort de Xavier Melgarejo

Benvolguts i benvolgudes,

Des de la CCAPAC ens unim avui a les mostres de condol per la mort de Xavier Melgarejo, pedagog, antic director del col·legi Claret de Barcelona i col·laborador i formador de la Fundació Escola Criastiana de Catalunya (FECC) durant molts anys. Com ja han assenyalat aquest matí alguns mitjans escrits -i com bé sabem les AMPAs- Xavier Melgarejo era expert en el sistema educatiu de Finlàndia -al qual va dedicar la seva tesi doctoral-, un referent en l’àmbit de l’educació i un gran coneixedor del sistema català, al qual va estar vinculat tota la vida.

Xavier Melgarejo Draper, nascut a Barcelona el 17 de maig del 1963, era llicenciat en psicologia, treballava al col·legi Claret com a psicopedagog des de 1987 i va ser-ne director de 2003 a 2012. “El 1991 va començar a treballar en la tesi doctoral sobre el sistema educatiu finlandès. Va escollir el tema fascinat pels bons resultats d’aquest país i el seu e quilibri entre l’excel·lència i l’equitat. Un model que es basa en la implicació completa de famílies, escola i societat en l’educació dels infants, que ell definia com el gran tresor de cada nació. Volia descobrir què es podria aplicar d’aquest sistema a Catalunya. A la seva escola, va aconseguir rebaixar el fracàs escolar a l’1%”, ha escrit el periodista Jordi Llisterri a Catalunya Religió.

El seu coneixement i les seves propostes concretes per aplicar a les escoles el van convertir en un expert sol·licitat per diverses administracions i va formar part del Consell Escolar de Catalunya, del Consell Superior d’Avaluació i del programa de Millora per la formació de Mestres. També va rebre el reconeixement del mateix govern finlandès amb la condecoració de Cavaller de la Rosa Blanca, un premi que poques vegades s’atorga a un estranger.

Preguem per ell perquè descansi en pau,

Josep Maria Romagosa
President de la CCAPAC


Assaig General CARNESTOLTES 2017

Ja tenim els videos de l’assaig general del Carnestoltes 2017

Començarem pel video principal, es tracta del ball que es realitzarà a la plaça de la Vila, són passos molt senzills que cal aprendre’ls-hi perfectament.

A continuació van les tres cançons que aniran animant el nostre recorregut.

L’esperit colomanxe

¡Arriben els colomanxes! en dues versions però amb una mateixa coreografia

Doncs de moment això és tot, aprendre-us-les bé, a ballar-les el millor que es pugui però sobretot a gaudir molt.


Festa de la Primavera 2017

Benvolgudes famílies, ja tenim data per a la nostra FESTA DE LA PRIMAVERA 2017, serà el 22 d’abril, portarem a l’escola un fabulós TALLER DE CIRC per a petits i grans de la mà del Pallasso Tintero i el seu CIRC DE JOCS, a més farem la GRAN CANICADA on la ciència, les emocions i l’enginy es posen a prova.

Reserva aquest dia en la teva agenda, 22 d’abril de 10 a 13 hores, continuarem informant…


Hem d’intervenir en les baralles de nens?

Molts pares ens fem preguntes davant les baralles dels nens esta bé intervenir? o és millor deixar-los resoldre a ells mateixos els seus conflictes?. I si acabem intervenint quan i com ho fem?

Les baralles entre nens són alguna cosa habitual i part normal d’un procés d’aprenentatge i no ens han de preocupar, tret que siguin massa violentes, contínues o part d’un canvi brusc en el comportament d’un nen anteriorment tranquil. En aquests casos, és important buscar la causa d’aquesta agressivitat i, si fos necessari, buscar l’ajuda d’un professional.

Però en la majoria de les ocasions, els nens es barallen perquè encara no coneixen una manera millor de resoldre els conflictes i usen la violència verbal o física com a única solució coneguda per aconseguir el que volen amb els seus iguals.

Als nens no els podem demanar que resolguin els seus problemes sense violència si abans no els ensenyem com fer-ho. Per això no fer res no és la solució, almenys al principi, però tampoc resoldre nosaltres el conflicte ja que es tracta d’ensenyar-los i l’aprenentatge és lent però eficaç.

Com ensenyem als nens a resoldre conflictes de manera no violenta?

1.Ser un bon model

Els pares hem de ser bons models a l’hora de resoldre conflictes i fer-ho de manera pacífica tant amb ells com amb els adults amb els quals ens relacionem. Els nens aprenen imitant als seus majors, per la qual cosa cal predicar donant exemple. Si resolem les nostres baralles de parella o reprenem als nens a crits no els podem demanar a aquests que actuïn d’una altra manera a l’hora de relacionar-se amb altres nens o amb nosaltres.

A més una bona pauta és, que si alguna vegada ens equivoquem i ho fem (errar és d’humans) demanem disculpes a qui hem cridat (tant si és el nen, com a nostra parella,…) ja que així també li estarem ensenyant el que fer si comet una fallada.

2. Escoltar als nens

La comunicació fluïda és bàsica per mantenir una bona relació amb els nostres fills, per la qual cosa hem d’acostumar-nos a escoltar i comprendre als nens. Un bon costum és preguntar als nens que es barallen el que ha passat, sense jutjar-los i escoltant a les dues parts per igual. No es tracta de donar-los o llevar-los la raó, simplement escoltar el que ha passat i confirmar mitjançant una pregunta que s’ha entès bé. Per exemple,” ah, llavors t’has enfadat perquè el teu germà t’ha agafat l’avió? I tu estaves enfadat perquè era el teu torn i no volia compartir i per això l’hi has agafat?”

3. Ensenyar a tenir en compte els sentiments dels altres

En la nostra intervenció s’ha d’ensenyar als nens a posar-se en el lloc de l’altre, tenint en compte els seus sentiments. I, pel seu lloc, nosaltres tindrem també en compte els sentiments del propi nen. Pel que, mitjançant preguntes, els intentarem fer conscients dels sentiments de l’altre i els seus propis. Així, podrem dir “T’has hagut de sentir molt enfadat quan el teu germà et va agafar l’avió, però com creïs tu que s’ha sentit ell quan tu li vas pegar?”

4. Buscar solucions al conflicte

Demanar als nens que expressin que idees se’ls ocorren per solucionar el problema, sense criticar els seus suggeriments per absurdes que ens semblin. Quan han proposat solucions se’ls ajuda a veure que conseqüències podrien tenir cadascuna d’elles, com farien sentir a l’altre, si són possibles,…

Si els nens són molt petits o no se’ls ocorre cap idea, se’ls pot suggerir alguna alternativa viable, però que sempre siguin ells els que arribin a prendre una decisió i arribar a un acord.

Aquest procés s’anirà interioritzant a poc a poc fins que arribi un dia en què siguin ells mateixos els que aconsegueixin arribar a acords sense la nostra mediació i resoldre els seus conflictes de manera pacífica.

Font: Elena Ordax en el blog, Cómete la Sopa Traducció Sindicat de pares!!!.

Nota informativa

Benvolgudes famílies,

Us volem informar que el pròxim dimarts dia 7 de febrer no us podrem atendre en el nostre horari habitual, estem treballant en la decoració de carnestoltes i hem d’aprofitar tot el temps del que disposem. Per a qualsevol consulta, dubte o suggeriment, pots enviar-nos un email a ampafedacsantacoloma@gmail.com