WhatsApp i ensenyament: ús i abús

Al participar en un grup de WhatsApp convé pensar si ens ajuda a millorar l’educació dels nostres fills.

using-smartphone-574x382Recentment un congrés d’intel·ligència Emocional ens prevenia sobre els perills de l’ús del WhatsApp en les nostres relacions en tractar-se d’una forma molt pobra de comunicació en comparació amb la conversa presencial.

Es feia servir com a argumentació l’estudi d’Albert Mehrabian que atribueix sols un 7% de la comunicació a les paraules, enfront d’un 30% per al to de la veu i un 55% pel llenguatge no verbal. La conclusió dels experts era que l’ús del WhatsApp estava empobrint les nostres relacions.

L’àmbit educatiu és un dels espais on la utilització ha estat massiva: grups de pares i mares de la classe o de l’equip d’esport extraescolar.

En Espanya les dades apunten a 20 milions d’usuaris amb una freqüència de consulta mitjana de 150 vegades al dia i amb un 76% dels infants d’11 a 14 anys utilitzant-lo habitualment.

Els experts ens assenyalen algunes regles de joc:

– Saber que el número de telèfon, la foto de perfil, l’hora de connexió i la del darrer missatge queden exposats públicament.

– La indicació del doble check que ens informa que el receptor ha llegit un missatge enviat i l’hora pot generar una situació de consulta constant de l’aplicació (sobretot en adolescents).

– Els grups han d’estar formats com a màxim per entre 5 i 10 persones; tenir un objectiu i finalitats concrets i data de caducitat. Un grup nombrós, que no es clausura mai i sense cap objectiu pot ser font de situacions comunicatives conflictives.

En l’àmbit escolar ens podem trobar la utilització del WhatsApp –controlat pels pares– com a substitutiu de l’agenda escolar. Sense adonar-nos que oblidar els deures i haver d’explicar-lo l’endemà als professors és un exercici de maduració positiu per a qualsevol infant.

Una altra reflexió gira al voltant del fet que habitualment tots som crítics davant que la informació que circula per les xarxes socials no estigui contrastada i, en canvi, una altra de les situacions que es donen és la sobredimensió de qualsevol incident de forma descontrolada lligada a la immediatesa i la descontextualització. Això pot convertir un petit succés escolar en un gran drama.

Per descomptat no cal dir quan s’utilitza com a plaça pública per a criticar o jutjar l’actuació de professors, d’altres pares o de l’escola. Els canals de comunicació en un col·legi són variats i poden donar resposta a totes les situacions que ens trobem de forma més satisfactòria.

Els malentesos provocats en equiparar la comunicació que podem tenir prenen un cafè cara a cara amb la comunicació via WhatsApp són freqüents.

La immediatesa i el caràcter virtual d’aquesta comunicació descontextualitzada i amb percepció falsa de privacitat són els perills a considerar.

A l’altra banda els criteris d’ús podrien ser: utilitzar-lo per donar resposta a una necessitat de comunicació concreta (per exemple no per substituir l’agenda o explicar un incident sense disposar d’informació contrastada), durant un temps determinat i amb unes regles de joc concretes (horari en què es difonen els missatges, continguts…) completant així altres canals de comunicació de l’entorn escolar.

Gerardo Meneses
Diari de Tarragona


Carnestoltes amb anglès

Durant la setmana del carnestoltes 2015, els nens i nenes de la coescolar –Manualitats amb anglès– van fer unes precioses màscares. Van passar una bona estona fent el que més els agrada, manualitats i practicant anglès.

20150211_181051

 

L’activitat coescolar – Manualitats amb anglès – està organitzada i coordinada per l’AMPA FEDAC Santa Coloma i compta amb la col·laboració de mestres de l’escola. Tornarem a proposar al Consell Escolar la realització d’aquesta activitat per al curs 2015-2016 gràcies als bons resultats i a la vostra participació.


Abans d’opinar, informa-te’n. Tria Escola Cristiana

En el marc de la campanya “Tria Escola Cristiana”, ens han demanat que fem difusió d’aquest vídeo. L’AMPA FEDAC Santa Coloma com a membre de la  Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Pares de Catalunya (CCAPAC) ho fem amb entusiasme coneixedors del treball que estan realitzant. Aquest vídeo està adreçat a gent que coneix poc les escoles cristianes o que en pot tenir una imatge distorsionada.

logo-escola-cristiana


Novetats coescolars 2015-2016

Benvolgudes famílies, us avancem alguna de les novetats que estem preparant per al curs que ve.

Es tracta de Kids&Us i la seva metodologia revolucionària en l’aprenentatge de l’anglès. Encara no podem dir-vos res definitiu però ara és un bon moment per aprofitar-nos d’aquesta oportunitat amb una formació per als nostres fills innovadora, original i de qualitat, d’acord amb els nostres objectius.

Recorda que aquesta es una activitat coescolar que organitza l’AMPA i per tant hi ha algun avantatge para les famílies associades.

Continuarem informant. 😉

kidsus-logo-img-tallada1795180_808103769262222_3578630191139804751_o


Activitats Coescolars que organitza l’AMPA

IMPORTANT: Aquest divendres començarem a passar la segona part de la quota de les activitats coescolars que organitza l’ AMPA (Futbol, Bàsquet, Anglès amb manualitats, Karate, Sagrat Cor Choir, Ball)

MOLT IMPORTANT: En el cas que considereu que hi ha algun error, si us plau no retorneu el rebut, veniu a l’AMPA ens ho expliqueu i tractarem de solucionar-ho. L’horari d’atenció al soci són els dimarts de 17’15 a 18’15 hores


Carnestoltes 2015 – BONA CUINA

Benvolguts cuiners i cuineres. El Carnestoltes 2015 ja s’ha acabat, tan sols ens queda felicitar-vos i agrair-vos vostra participació, però sobretot, vostra col·laboració sense la qual res d’això hagués estat possible, des del primer a l’últim i de l’últim al primer.

Un any més hem posat el llistó molt alt, així que el proper Carnestoltes serà tot un repte.

Publicarem les fotografies segons ens vagin arribant a la direcció d’email ampafedacsantacoloma@gmail.com

I com sempre Bona Cuina i fins a l’any que ve


Felicitats Jana !!!!

janaserranoBenvolgudes famílies, volem informar-vos i alhora felicitar a la Jana Serrano Ges de 6º de Cicle Superior que ha estat seleccionada per representar a Catalunya en el Campionat de Seleccions Autonòmiques Mini de Bàsquet que tindrà lloc a Sant Fernando del 28 de març a l’1 d’abril de 2015.

També volem felicitar als seus pares, Jesús i Eva, que han acompanyat i animat a la Jana des dels seus primers passos en la Gramenet BC i segur que ho continuaran fent com fins ara.

Moltes felicitats i molta sort
CAMPIONA!!!